Bogkasser er den fleksible, lette og alligevel meget elegante måde at opbevare og indrette på. I modsætning til et decideret reolsystem så svæver bogkasserne på væggen. Ingen ben, det er nemt at støvsuge, og alle kan få plads til en eller flere bogkasser uanset størrelse og hvordan rummet ellers er vinklet skævt.

Et par bogkasser og du er igang. Det behøver ikke være den store opsætning for at skabe stemning. Indretningen af bogkasser kan nemt ændres med årets gang. Hos os skifter de fra om sommeret at være fulde af blomster, billeder, nips til om efteråret at være indrettet med bøger, vaser, planter og lys. Til juletid kan enkelte rum nemt ryddes for at give plads til den traditionelle julepynt uden at det giver et roddet look.

I think books are like people, in the sense that they’ll turn up when you most need them.

Emma Thompson

Et lille glimt vores egen indretning med bogkasser, som det så ud på et tidspunkt. Her er det planter og vaser der får lov at dominere med et par enkelte elektriske kogler med lys i.

Bogkasser fås i et utal af varianter. Fra den billige version i IKEA til et par hundrede kroner til designermøbler som koster op til 1000 kr. for den samme opbevaring. Sådan er det tit med møbler og sådan er det også med bogkasser. Afhængig af pengepung og præferencer kan du vælge næsten lige det du vil. Opbevaringsmæssigt er der ikke den store forskel. De 4 sider og en bagbeklædning kan ca. det samme. Vælger du at sigte mod de lidt dyrere får du de lækre detaljer, som fx tapsamlinger og massiv træ hos Mogens Kochs bogkasse, eller de bløde former og den stærke kvalitet hos Mistral.

Generelt er det en god ide at holde indretningen i bogkasserne simpelt. Dvs lad det ikke rode med alle mulige ting. Brug gerne et par rum på et par enkelte ting som du holder af. Det skaber ro at se på at alle rummene ikke er fyldt til bristepunktet. Lys i form af små elektriske lys med et par batterier i giver stemning om aftenen. Vi har på billedet til venstre brugt et par billige lyskogler fra Rema til 20 kr. stykket. 

Savner du inspiration til hvordan du kan indrette dine bogkasser er nedenunder nogle billeder af hvordan bogkasser kan anvendes i indretningen.

:: Mogens Koch bogkasse – FDB Møbler – fra coop ::

Der er mange grunde til at være stolt af Danmark, men en af dem er at vi igennem tiden har haft så mange dygtige møbeldesignere, og derfor skal den første bogkasse i denne artikel helt sikkert også være en af vore store helte. Mogens Koch designede denne bogkasse helt tilbage i 1944 som en del af FDB Møbler, og er en klassiker blandt de danske designmøbler. Hele formålet med denne reol er at den skal give så mange indretningsmuligheder, med så få elementer som muligt. Og det indrammer hele ideen med bogkassen. Enkelt, let og alligevel fuld af muligheder. 

Indretning med denne bogkasse bliver ikke et problem. Den klassiske og stilrene facon med de flotte detaljer kommer aldrig til at gå af mode. Denne fantastiske bogkasse fås i forskellige dybder og træsorter. Vi er helt vilde med den i eg med en meget lækker træstruktur og farvespil. Vi anbefaler denne hvis du holder dit reolsystem helt enkelt med 1-4 bogkasser. Skal du have et større setup kan Mistral eller Muuto fx kombineres på flere måder, og derudover er farvevalget også større. 

:: Bogkasse fra Mistral by Hammel Furniture ::

Mistral er et meget velkendt system udviklet og produceret af Hammel Furniture siden 1991. Næsten alle kender det, og det gør du sikkert også. Systemet er perfektioneret igennem, så mange år at vi syntes at det fortjente en plads blandt disse mange flotte bogkasser. Bogkassen går under navnet Kubus. Kvaliteten er i top og levetiden er lang. Får du trang til noget nyt, så kan du glæde dig over at selvom prisen er i den høje ende, så er gensalgsværdien til gengæld høj. 

Kombinationsmulighederne er næsten uendelige fra store bogkasser, til små smalle. Med låger eller uden låger. De kan være dybe og ikke dybe. Og farvevalget er uendeligt, så det vil næsten med garanti være en unik kombination du får op på din væg. Vil du gerne sætte dit helt eget præg, og værdsætter du samtidig en god kvalitet, så er Mistral nok det du skal vælge.

:: Muuto stacked reolsystem ::

Muuto står for mange flotte designs. Et af dem er deres stacked reolsystem. Det er bogkasser der kan kombineres som man ønsker. Skal du kun bruge 3 store i hvid og 2 af de små i asketræ, så er det bare det du vælger. Fuld frihed til at sætte det sammen som du ønsker. Som du kan se af billedet er det flot både med luft mellem kasserne eller helt tæt sammen. Du bruger de små medfølgende klips til at holde bogkasserne på plads – det letter opsætningen. 

Prismæssigt er Muuto billigere end Mistral, men tilbehør og udstyr er også mindre. Vi synes dog kvaliteten er god, så det er en smagssag hvis det skal være det ene eller andet. 

:: SIENA bogkasse fra boxdelux ::

En bogkasse i et simpelt men alligevel meget pænt design er denne fra BOXdeLUX. Den er lavet i egetræ og fås i rektangulær og kvadratisk version. Ophængning er nemt i de forborrede huller i bagsiden. Der er ingen bagplade, så din vægfarve vil altså danne baggrund i bogkassen. 

En tre fire stykker af de her bogkasser kan gøre en stor forskel i din indretning. Lidt bøger, noget nips, og et par pæne planter, og du har en billig men meget flot reol til din væg.

:: billige gør det selv bogkasser fra cc hobby  ::

Er du gør det selv frisk så har CC Hobby en række ubehandlede bogkasser du kan sætte dit eget præg på. De kan males som du lyster og der er masser af forskellige former og størrelser at vælge imellem. Det kan alt i alt blive rigtig fedt og dejlig personligt, hvis du har evnerne til det. Bogkasserne er ikke så dybe og har du tænkt dig at placere hele dig bogsamling her, så skal du nok finde noget andet. Hvis det derimod skal bruges til små bøger, nips, planter, billeder eller lignende, så er de her bogkasser rigtig fine.

De er lavet i krydsfiner og anbefalingen herfra er at male dem medmindre du godt kan lide det rå look. Pga. det simple materiale er prisen også meget meget lav. Ovenstående billede til venstre koster ca. 500-700 kr. at sætte sammen, hvilket er meget billigt og en helt andet pris end du finder på designvarerne.