Lige uden for køkkenvinduet ser vi et væld af fugle og for os er det ligeså godt som tv. Fugle der flyver til foderbrættet, spiser af foderautomaterne og hov var det ikke en sjælden fugl der kom der?
Det kræver ikke ret meget at trække fuglene til. De skal sådan set bare have noget at spise og lidt ly fra de store rovfugle. Bruger du foderautomater til fuglene, så slipper du for at rende og fylde op hele tiden.

 

Keep a green tree in your heart and perhaps a singing bird will come.

Kinesisk ordsprog

Opskrift på hjemmelavet fuglefoder

  • Smelt 500 gram palmin/kokosolie i en gryde
  • Bland 1 kg fuglefoder af god kvalitet i og rør godt rundt
  • Hæld det herefter op i en gammel bøtte / mælkekarton / kageform. Hæft det fast til en stump sejlgarn inden det størkner.

 

anbefalinger til valg af foderautomater

Vi kender alle de klassiske foderautomater der er bygget for mange år siden i en sløjdtime. De har måske charme og stor affektionsværdi, men særligt kønne er de sjældent. En foderautomat giver udover dejligt foder til fuglene også et kig for os inde fra huset. De fleste mennesker nyder og slapper vældig godt af ved at kigge på fugle der er i vigør lige uden for vinduet. Det gør vi også her på dkLiving. Derfor har vi sat os for at at finde en foderautomat der er pæn at se på, står flot til huset og samtidig er god til fuglene.

Vi har har fokus på at foderautomaten også skal være til gavn for os mennesker. Dvs. fuglene skal være til at se for os mennesker og derfor er glas og gennemsigtig plast ofte et gennemgående tema, hvis fuglene skal ind i i automaten for at hente foderet. Andre foderautomater virker ved at fuglene hænger på siden af automaten og dermed ikke kan de skjule sig for os bag vinduerne – her er andre materiale som fx stål rigtig flot.

Sådan fodrer du optimalt

Fast besluttet på at fodre fuglene skal du lige huske nogle få ting:

  • Sørg for at holde foderbræt og andre steder, hvor fuglene klatter og spiser rent, da det ellers kan gøre fuglene syge at spise foder der har klatter på sig.
  • Brug kvalitetsfoder og slet ikke gammelt foder da det også kan gøre fuglene syge.
  • En god fuglefoderblanding trækker mange forskellige arter af fugle til

:: Born in Sweden – Birdfeeder::

Det svenske firma Born in Sweden er kendt for deres spændende design og laver produkter der både frembringer et lille smil, men også noget nordisk enkelthed. Designet er af den franske, men dog i Sverige bosiddende kunstner og designer Pascal Charmolu. Foderbrættet her har vundet designprisen Design Plus i 2009, og skal nok vække opsigt på den gode måde. Vi er også ret vilde med den! Den skal monteres direkte på ruden via den medfølgende sugekop, og dermed får du fuglene at se helt tæt på. 

Den måler 12 x 10 cm og er lavet i genbrugsplast.  

Pris ca. 149 kr

:: GardenLife foderautomat – Big Feeder ::

Vi er ret vilde med danske Gardenlife. De producerer nogle flotte produkter til at pynte op med i haven. Her har de lavet det de selv kalder for en Big Feeder. Det er den på billedet til venstre. De laver også anden version – den kalder de blot for Bird Feeder, og den er på billedet til højre. Både Bird Feeder og Big Feeder er lavet i børstet stål og begge versioner er flotte, men Big Feeder har en lidt større tallerken som fuglene kan sidde på, og derudover kan den øverste tallerken justeres i højden, så man kan skærme af for de større fugle.

De er ca. lige høje 36 og 38 cm, og frømængden er ikke så forskellig. Denne foderautomat er pæn at se på også når fuglene ikke er der, og vi kan godt lide kombinationen med det gennemsigte og det børstede stål. Til prisen er dette et godt valg.

:: GardenLife foderautomat – Crystal ::

Endnu en spændende foderautomat fra Garden Life. Den her i en diamantform med plads til fuglen i midten. Meget meget flot at se på og giver også et godt kig til fuglene der flyver til og fra det lille hul i midten. Fuglene får let adgang til maden og der kan være til stykke tid i den, så du ikke behøver at fylde op hele tiden. 

Formen og de flotte materialer i sortlakeret stål og gennemsigtige akrylplader som vindue pynter flot op. Automaten skal selvfølgelig hænge og har du en passende gren i nærheden af huset har du noget pænt at kigge på både med og uden fugle i. 

Højde og bredde er 27 cm.
Bredde 6 cm

:: GardenLife foderautomat – Cermiac g::

Denne håndlavede foderautomat i keramik med en sort læderstrop oser af stemning. Den er ikke markant, som nogle andre automater i denne artikel. Er det fuglene du blot ønsker skal have fokus, så kan den her være en god mulighed. Her er der god mulighed for småfuglene til at skjule sig for de store fugle. De vil dog oftest sidde på kanten såfremt skålen er fyldt helt op, men senere kravler de ind for at spise af foderet indefra.

Den er 15 cm i omkreds hele vejen rundt.